Raamhorren

De meest effectieve manier om insecten buiten te houden is door raamhorren te plaatsen. Deze horren zitten permanent voor de te openen ramen. Ze houden dus dag en nacht alle insecten tegen, zelfs als je ’s avonds met een open raam het licht aan hebt. Raamhorren zijn verkrijgbaar in een groot aantal uitvoeringen. Er zijn horren met gaas, die meestal aan de buitenzijde van de kozijnen worden geplaatst. De zogenaamde plissé horren zitten aan de binnenkant van het kozijn. Alle raamhorren worden simpel met clips bevestigd. Ze kunnen in de winter worden verwijderd.

Onderhoud van raamhorren

In principe is het niet nodig om de raamhorren te onderhouden. Het gebruikte gaas is zo sterk dat het niet kapot gaat. Het is wel aan te bevelen om de raamhorren één of twee keer per jaar schoon te maken, want doordat er constant lucht langs waait kan zich daar vuil gaan ophopen. Het schoonmaken gebeurt met een vochtige doek. Een mooi moment om dat te doen is als je de horren voor de winter verwijdert of als je ze in het voorjaar terug plaatst. Horren die in de winter worden verwijderd moeten zo worden opgeborgen dat ze niet beschadigd raken door scherpe voorwerpen.

Uitstekende kwaliteit

De frames van raamhorren zijn gemaakt van aluminium. Dat is sterk genoeg om de horren minimaal tien jaar te gebruiken. Bij horren met plissé aan de binnenzijde is het nodig om de geleiderails aan de onderzijde een paar keer per jaar schoon te maken. Deze gordijnen, die ook veel voor buitendeuren worden gebruikt, worden dagelijks open en dicht gedaan. In de geleiderail kan zich gemakkelijk stof ophopen. Door de rail een paar keer per jaar uit te zuigen met een stofzuiger kun je voorkomen dat de gordijnen na verloop van tijd steeds moeilijker open en dicht gaan.