Wat is een radiator en waarvoor is die belangrijk?
Dit artikel gaat over radiatoren. Voor de volledigheid gaan we kort in op wat een radiator is. In veel Nederlandse woningen staan radiatoren. Waarom is die radiator van belang?
Wat is een radiator
Een radiator is voor verwarming. Door een radiator stroomt warm water en die warmte wordt daar afgestaan aan de lucht. Met andere woorden, we praten over een warmtewisselaar. Die is onderdeel van een systeem voor centrale verwarming. Er zijn twee basisvormen, namelijk een kolom- en een paneelradiator. De oppervlakte van de eerste is significant groter dan van de tweede, wat de warmte-afgifte belangrijk beïnvloedt. Ter vergroting van het oppervlak heeft een paneelradiator doorgaans meerdere panelen. Ter bevordering van de convectie, waarbij het gaat om de luchtcirculatie, wordt er tussen de platen een geribbelde plaat aangebracht. Het warme water stroom aan de bovenkant door een radiatorkraan de radiator in. Door de afkoeling zakt het water naar onderen en verlaat de radiator door een leiding aan de onderkant.
Waterverhitting
Het warme water dat een radiator instroomt, kan van een warmtenet komen, maar meestal van een CV-ketel. Dat kan een pelletketel zijn, maar daarvan staan er maar weinig in Nederland. In de grote meerderheid van de woning staat een gasketel. De pomp van die ketel pompt het water door de CV-leidingen en radiatoren. Vaak wordt een CV-ketel ook gebruikt voor het warme kraanwater.
Waarom radiatoren?
Een CV met radiatoren is de traditionele vorm van verwarming in Nederlandse woningen. Tenzij een woning heel goed is geïsoleerd, kan men doorgaans niet met een andere vorm van verwarming volstaan. Dan praten we onder meer over vloerverwarming, infraroodverwarming en een warmtepompinstallatie. Met andere woorden, radiatoren zijn niet weg te denken. Het aantal kan wel minder zijn. Met de radiatoren blijft de CV-ketel. De meest voorkomende warmtepompinstallatie is de hybride. Bij de Atag i serie is met die mogelijkheid rekening gehouden. De Atag i serie is ook op een andere manier voorbereid op de toekomst, want het kan worden opgenomen in een domoticasysteem.