Urenlang door de natuur struinen? Dat kan het best op Schiermonnikoog!

Schiermonnikoog

Alle Waddeneilanden die bij Nederland horen hebben zo hun zekere charme. In meer of mindere mate stralen ze ook allemaal behoorlijk wat rust uit. Dit geldt misschien wel het meest voor het eiland Schiermonnikoog. Dit is namelijk zeker niet het kleinste Waddeneiland, maar toch heeft dit eiland maar een dorpje. Verder spreekt het feit dat het gehele eiland Schiermonnikoog tot nationaal park is uitgeroepen voor zich. Je bereikt dit eiland door vanuit het Groningse Lauwersoog de veerboot te nemen. De vaarduur bedraagt ongeveer drie kwartier. Je auto zal in Lauwersoog moeten blijven staan, want om op Schiermonnikoog te mogen rijden heb je een speciale ontheffing nodig.

Schiermonnikoog

Wandel tot aan het Oosterstrand

Wat betreft de natuur op Schiermonnikoog spreekt vooral het oostelijke gedeelte echt tot de verbeelding. Want waar je in het westen nog genoeg wandel- en fietspaden tegenkomt, daar heb je die in het oosten helemaal niet. In het oosten kun je dus rondstruinen door de natuur in haar puurste vorm. Uiteraard springt dan vooral het Oosterstrand gelijk in het oog. Dit is een van de breedste en mooiste stranden van heel Europa. Bovendien behoort dit deel van het eiland tot de donkerste stukjes van heel Nederland. Met andere woorden: een betere nachtelijke blik op de sterrenhemel vind je in Nederland niet.

Het dorpje Schiermonnikoog

Het enige dorpje op het eiland heet ook Schiermonnikoog. Dit dorp kun je prima als uitvalsbasis gebruiken voor bijvoorbeeld je wandel- en fietsactiviteiten. In het dorp zelf kun je ook heerlijk slenteren langs de veelal al eeuwenoude huizen die er staan. Verder is dit een dorp met veel groen en een gezellig centrumpje. Een bijzondere bezienswaardigheid is hier tenslotte de onderkaak van een blauwe vinvis die als een soort kunstwerk is opgesteld.