Het ontbramen

Het is vaak nodig dat werkstukken, waaraan men gewerkt heeft, ontbraamt moeten worden. Ontbramen is nodig om verwondingen te voorkomen. Een braam is een scherpe uitsteeksel van metaal. Deze kan ontstaan door een bewerking aan het metaal in koude toestand. Ze kunnen ontstaan door zagen, frezen, draaien, boren, stansen, ponsen en dergelijke. Er ontstaan ook vaak aan een beitel, wanneer daar met een hamer op wordt geslagen, scherpe uitsteeksels. Indien de beitel uitschiet kun je je daaraan lelijk verwonden.

logo1

Bramen bij een bewerking in warme toestand
Tijdens het gieten en smeden ontstaan er een ander soort bramen. Bij het gieten kunnen ze onstaan doordat er materiaal tussen de kleine openingen van de gietvormen kan stromen. Bij het spuitgieten kan er door de hoge druk materiaal tussen de gietmallen geperst worden, waardoor er bramen ontstaan.

Wegwerken van de scherpe uitsteeksels
De scherpe uitsteeksels moeten worden weggewerkt. Het wegwerken noemt men het afbramen. Afhankelijk van het materiaal, waaraan de scherpe randen zijn ontstaan, bepaalt de wijze van het weghalen. Het is soms mogelijk om door middel van schuurpapier de scherpe randen weg te werken. Soms heb je een vijl of een elektrische slijpmachine nodig. Het belangrijkste is dat je, voordat je aan het werkstuk komt, de scherpe uitsteeksels gaat wegwerken om verwondingen te voorkomen.