Een vca diploma: wat is het en waarom is het nodig?

vca diploma

Wie werkt in de bouw, steigerbouw, transportsector of techniek heeft misschien wel eens gehoord van het vca diploma. Het is een diploma dat veel mensen in deze – en andere – sectoren behalen. Het is geen verplicht diploma vanuit de overheid maar het is wel een diploma dat is aan te raden. Sterker nog: er zijn bepaalde werkgevers en opdrachtgevers die het wel verplichten om een bepaalde veiligheid te garanderen.

Wat is vca?

Vca staat voor Veiligheid Checklist Aannemers. die naam komt nog van vroeger, toen het document met name werd gebruikt om aannemers te laten aantonen dat ze op de hoogte zijn van de juiste veiligheidsregels. Inmiddels zijn er echter veel meer beroepsgroepen waarin dit diploma vaak wordt gevraagd. Want hoewel het niet verplicht is, kun je er wel een bepaalde basiskennis mee aantonen als het gaat om de veiligheid maar ook je alertheid op consequenties voor gezondheid en milieu.

Twee extra letters

Door de jaren heen werd de inhoud van het diploma namelijk zo ver uitgebreid dat we het nu hebben over de checklist Veiligheid, Gezondheid en Milieu. De regels en informatie die je krijgt zijn namelijk van toepassing op alle drie deze gebieden.