Auto in een hoosbui: wat moet je doen?

Rijden met sneeuw is gevaarlijk, maar wanneer je auto in een hoosbui terecht komt kan dit ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is in de eerste plaats aan te raden om thuis te blijven wanneer er storm wordt voorspeld. Het kan voorkomen dat je de weg op moet en niet thuis kan blijven. In dit geval is het belangrijk om goed op te letten en een aantal tips op te volgen zodat je de kans op een ongeluk zoveel mogelijk kunt verkleinen.  

Wat is een hoosbui? Een hoosbui is een regenbui waarbij in korte tijd heel veel regen valt in een klein gebied. Bij deze regenbuien komt het vaak voor dat het water niet snel genoeg kan worden afgevoerd door de riolering. Zo ontstaat er wateroverlast en dit zorgt op haar beurt weer voor verkeershinder. Een hoosbui zorgt er daarnaast ook voor dat het zicht beperkt is en dit kan ook gevaarlijke situaties veroorzaken. 

Tips voor auto in een hoosbui

Je kunt in ieder geval letten op je snelheid en de afstand tot de auto’s voor je. Op deze manier vergroot je de reactietijd en kun je sneller reageren mocht er iets misgaan. Zet ook je verlichting aan zodat andere gebruikers je goed kunnen zien. Een hoosbui is niet de tijd om andere auto’s in te halen. Door het slechte zicht kun je manoeuvres beter niet uitvoeren omdat dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Probeer ook aquaplaning te voorkomen. Dit ontstaat door een waterlaag tussen de autoband en het wegdek. Hierdoor kun je de grip op de weg verliezen en wordt je auto onbestuurbaar. Zoek daarnaast indien mogelijk een parkeerplaats op en wacht hier totdat de bui afzwakt of helemaal weg is. Daarna kun je weer veilig de weg op gaan en je reis vervolgen.